Oči seniora

05.07.2017 23:09

Nad štenatkami sa každý rozplýva a ochká, aké sú milé, malé, rozkošné, huňaté..ako všetko kúšu svojimi malými zúbkami, cikajú a kakajú kade chodia, pištia keď sú hladné. So seniormi je to podobné. Najmä s tým cikaním a kakaním. S tým rozdielom, že nad seniorom sa málokto rozplýva. Seniora si málokto adoptuje...Majú sivú papuľku, neistý krok a vypúlené oči... a v tých očiach tajomstvo celého života.

Viete, tiež si sem-tam zaochkám nad šteniatkom..najmä pokiaľ je veľké a huňaté. No odkedy som spoznala Atiku, 10-ročnú seniorku, zistila som že mám slabosť na staré, šedivé, vychudnuté, životom doráňané psíky. Atika je fenka ktorá celý život prežila ako typický dedinský pes..behala kade sa jej zachcelo, žila na dvore, jedla zvyšky, rodila takmer po každom háraní, aj v najväčších mrazoch. Naposledy túto zimu. Ako 10-ročná. S ťažkou cukrovkou. 

Atika k nám mala ísť len dočasne, kým sa nenájde rovnaký blázon so slabosťou pre seniorov a neadoptuje si ju. Lenže Atika u nás ožila. Prvé dni sa bála ruky, nevedela chodiť na vodítku, bála sa aj sama seba, bola kosť a koža. 

Atika prvý deň

Zoznámila som ju s vodítkom, so psami, s našimi pravidlami, vymuchlali sme ju tak že jej skoro oči vyliezli, dostala mňamotky a odvtedy je to náš cecok. Žije si u nás svojím spokojným seniorským životom, nikto ju neotravuje, každý ju mojká. Ku šťastiu jej nič nechýba. Pri našich babách omladla, sem tam sa aj pojaší. Len keby jej ten cukor tak nekolísal. Atika je totiž ťažká cukrovkárka, má lepšie dni..a dni kedy chodí, pije, čúra kade chodí ( hektolitre ) a spí. Dvakrát denne jej picháme inzulín. A už ju preč nedáme..pretože v tých jej očiskách je múdrosť celého ľudstva...a aj kúsok šibalstva. Stres z ďalšej zmeny prostredia by jej mohol ublížiť. Preto, ak budete mať cestu okolo, príďte ju pomojkať. Bez slov vám toho porozpráva toľko, že nebudete stíhať. Ak by ste mali korunku navyše, viete jej spríjemniť dôchodok drobným príspevkom na účet Levického útulku s poznámkou Atika

Číslo účtu: IBAN:SK05 0900 0000 0002 2397 6502, 
SWIFT - GIBASKBX
názov učtu: Šťastný domov - Happy house