6 dôvodov, prečo ma pes neposlúcha

16.05.2016 21:34

Stalo sa vám, že ste si v kritickej situácii potrebovali privolať psa a on sa zaujímal o všetko možné, len nie o vás? Čím to je, že pes niekedy poslúchne a inokedy nie? Najčastejším dôvodom je chyba pri výcviku.

1. Opakovanie povelu viackrát

Pokiaľ opakujete jeden povel niekoľkokrát po sebe, stávate sa obohratou platňou ktorá pre psa nie je zaujímavá a jednoducho vás začne ignorovať. Naučte svojho psa reagovať na prvý povel a pracujte s intonáciou hlasu. Pokiaľ vyslovujete povely monotónne, psa tým rozhodne nezaujmete. 

2. Dôslednosť

Pri učení nových povelov je najpotrebnejšia dôslednosť- čo vyslovíte, to pes musí splniť, aj keby ste mu v tom mali pomôcť. Pokiaľ váš pes nemá spoľahlivo nacvičené privolanie, nepúšťajte ho z vôdzky, radšej sa vybavte 10-metrovým stopovacím vodítkom a nacvičujte povely ,, za pochodu,, v najrôznejších situáciách. Náročnosti situácie prispôsobte aj odmenu.

3. Pre jeden úkon viac povelov

Toto je najčastejšia chyba pri výcviku psa- keď na jeden úkon psovi stanovíte 10 ďalších povelov. Premyslite si dopredu ako je prirodzenejšie na psa volať, aké povely chcete psa naučiť a čo presne má pes spraviť pri vyslovení konkrétneho povelu. Ľudská reč je pre psa cudzia, uľahčite si vzájomnú komunikáciu tým že budete chcieť od psa len to, čo ste ho naučili. Kričaním na psa poď sem, kde máš byť a podobne namiesto naučeného ku mne si pokazíte nielen naučený povel, ale aj vzájomný vzťah.

4. Nerešpektovanie reflexného oblúku

Každý pes má reflexný oblúk- vedenie, ktorým musí prejsť vyslovený povel (zjednodušene: vy dáte povel, psovi sa dostane do uší, následne do mozgu a mozog vydá signál pohybovému aparátu pre splnenie úkonu) . Veľkým psom trvá dlhšie (2-4 sekundy ), kým si uvedomia čo od nich vlastne chcete a nerešpektovaním reflexného oblúka dostávate psa, tým že na neho tlačíte, do stresovej situácie. Pes v strese a pod nátlakom zvykne konať skratovo a nepremýšľa tak ako za normálnych okolností. Zbytočným nátlakom si môžete znechutiť psa natoľko, že nebude ochotný ďalej s vami spolupracovať.

5. Nesústredenosť psovoda

Pokiaľ so psom cvičíte, buďte prítomný telom aj mysľou. Nemá význam pracovať so psom keď práve rozmýšľate nad tým čo budete zajtra variť. Výcvik odfláknete, narobíte chyby ktoré sa vám pri ďalšom výcviku vypomstia a pes si čas strávený so svojim pánom poriadne neužite.

6. Nedostatočná odmena

Každý majiteľ psa by mal svoju štvornohú potvoru poznať natoľko, aby vedel čo jej spraví radosť. Niektoré psy dajú za aport aj život, iné spravia pre piškótik kotrmelec, iným stačí kontakt so psovodom vo forme pomojkania. Odmeny by ste si mali odstupňovať a na najlepšie prevedený cvik, alebo cvik v náročnom prostredí si nechať úplný triumf. Každý pes musí mať z výcviku radosť, pokiaľ bude dostatočne motivovaný, pôjde vám výcvik jednoduchšie, rýchlejšie a spoľahlivejšie. 

Tešte sa z výcviku a bude sa z neho tešiť aj váš pes. Neberte ho ako drezúru, nevyslovujte povely ako diktátor - pes je váš parťák. Myslite na to aj pri výcviku.