Dominantný pes

16.05.2016 22:00

Ťahá váš pes na vodítku, chodí prvý do dverí , skáče na vás, hľadá vyvýšené miesta? Na cvičáku by vám tvrdili že je dominantný, nasadili by mu elektrický obojok, povedali by vám aby ste mu cvične odoberali misku a samozrejme, dali ho vykastrovať.  Toto správanie však s dominanciou nemá absolútne nič spoločného a spomínané metódy sú skôr forma buzerácie. Moje psy chodia predo mnou ,za mnou, cezo mňa ako sa im zachce, spia na posteli, žerú ako prvé, no s postavením vo svorke máme jasno.  Pes so spomínaným správaním je len nevychovaný , dominantných psov je na svete skutočne veľmi, veľmi ale veľmi málo.  Skúste sa zamyslieť, nastaviť pevné pravidlá a z rozmaznaného diktátora máte vyrovnaného pohoďáka .

Dominantný pes je pes veľmi inteligentný, ktorý vás dostane presne tam, kde potrebuje bez toho ,aby ste si to všimli. Je to prirodzený vodca, ktorý slabším neubližuje  a zuby vycerí až keď  sa mu neprispôsobíte. V momente, keď prestanete fungovať podľa jeho pravidiel a odmietnete sa mu podriadiť, je zle. Existujú dve skupiny ľudí- prvá je taká, ktorá sa psa začne báť, začne ho rozmaznávať aby sa náhodou niečo také opäť nepritrafilo, aby sa ich mucinko nehneval a bolo mu po vôli, a boja sa vlastnému psovi otočiť chrbtom. Druhá skupina je skupina hrubokrkých machov, ktorí  dajú na radu cvičákových blbcov a  pokúsia sa zlomiť psa hrubou silou. Obidvom skupinám sa však ich správanie veľmi vypomstí, nakoľko ma toto dominantné zviera častokrát viac rozumu ako ich pán. V prípade, že na dominatného psa natrafíte, potrebujete pevné nervy, kľud za každých okolností a DÔSLEDNOST  . Treba nastaviť pevné pravidlá ktoré sa budú dodržiavať za každých okolností  a naučiť sa používať rozum. Pokiaľ takému psovi neveríte, dobrým spoločníkom vám bude v prvých dňoch náhubok a základné povely, bez ktorých sa práca so psom nezaobíde- najdôležitejšie je privolanie, za každých okolností na prvý krát, odoslanie na miesto a odloženie. Taktiež je veľmi dôležité ukázať psovi, že pokiaľ bude robiť to, o čo ho žiadate, budete kamoši, no pokiaľ nie, bude mať nevýhodu (obmedzené maznanie, odmeraný postoj, nepríjemný tón hlasu a celkovo, obmedzené všetky výhody). Musíte mu dať najavo čo si o jeho správaní myslíte a to aj v prípade, že nekoná správne. Stačia vám jemné gestá, mimika, tón hlasu a psychické nastavenie. K dominantnému psovi treba pristupovať s rešpektom, no v žiadnom prípade nie so strachom .

Na záver by som vás poradila, používajte svoj zdravý sedliacky rozum, verte svojej intuícii a ,, odborníkov,, počúvajte len jedným uchom. Pokiaľ si nie ste istý, či máte doma psa dominantného alebo len rozmaznaného, neváhajte mi napísať, skôr ako vám niekto poradí zle a zničíte si dôverný vzťah plný lásky so svojím chlpáčom.