Odmeny a tresty

11.10.2016 11:50

Prídete domov z práce a prvé čo uvidíte je vysmiate šteniatko... vrtiace chvostom vo veľkej mláčke. Tak ako vám poradili dobrí  známi,  ktorý dlhé roky majú psa, schmatnete tešiace sa šteniatko za kožuch a pichnete mu čumák do mláčky. Ideálne aj v sprievode hlasných nadávok a zákazových povelov typu fuj, čo si to urobil a nesmieš.  Šteniatko sa razom prestane tešiť, stiahne uši aj chvost a vy ste spokojní sami so sebou, že ste mu dali výchovnú lekciu, ktorá ho odnaučí cikávať doma. Neodnaučí.  Takto to opakujete týždeň, dva, mesiac... Šteniatko stále robí mláčky no už vás natešene nevíta.  Rovno klopí uši, sťahuje chvost a beží do pelechu.  A  ste spokojní sami so sebou, že pes pochopil, čo robí zle.  Nepochopil.

 

Denne sa stretávam s chudákmi psami, ktorých majitelia mi tvrdia, že pes vie za čo dostal. Vie že spravil to čo nemal, lebo sa rovno beží schovať keď niečo vyviedol. Lenže pes nie je jasnovidec. Jediné čo vidí, je nasraný majiteľ a on už vie, čo bude nasledovať. Nevie však, za čo konkrétne.  Takisto sa stretávam s chudákmi psami, ktorý sú prehnane chválený aj za to, že sa ,s prepáčením , vyserú vonku- a to nie je hocijaká pochvala, to sú hotové ovácie . Keby pes mohol, od hanby sa pod zem prepadne.

 

Trošku zo psej logiky

Pes žije tu a teraz- nerieši to, čo bolo pred hodinou či pred piatimi minútami, tomu treba prispôsobiť vhodné načasovanie trestu/ pochvaly, ktorú treba vykonávať  v reálnom čase.

Robí to čo sa mu oplatí robiť- na tomto fakte sa dá nastaviť celý život so psom, zhotovovanie pravidiel čo pes smie a čo nie  a samozrejme tréning. Psy to však s obľubou využívajú hlavne keď pán nie je doma a zabudne zavrieť smetný kôš J

Pes robí to, čo ste ho naučili, čo ste ho nenaučili od neho nežiadajte( a nepomôže ani krik a tresty )

Pes nerozumie kriku, myslite na to, že intonáciou dáte psovi jasnejšie najavo, či sa vám páči alebo nepáči to čo robí

Pes nerozumie ľudskej reči, uľahčite mu komunikáciu tým, že namiesto vrieskania zákazových povelov a kecov, čo robiť nemá, mu pre zmenu poviete/ ukážete, čo robiť má- je to pre neho zrozumiteľnejšie

Motivácia funguje, uplácanie nie- motivujte svojho psíka no nešibrinkujte mu pamlskom pred čumákom a neproste ho, aby bol taký láskavý a vykonal čo chcete. Taktiež odmeňujte v správnom čase ( hneď po vykonaní cviku )

Pamlsok nie je vždy odmenou- sú psy, ktoré majú nastavený rebríček hodnôt trošku inak ako iné, preto treba odmenu prispôsobiť konkrétnemu psíkovi podľa toho, čo mu robí radosť. Mám vo svorke psa ktorý mi pri tréningu pamlsky vypľúva a oveľa viac sa teší aportíku, ďalšieho psa, pre ktorého je najväčšou odmenou pomojkanie, a fenku, ktorá spraví za mlsku aj salto. Treba poznať svojho psa a odmeňovať ho naozaj, nie len na oko.

Rešpektujte reflexný oblúk-  reflexný oblúk je v podstate ,,vedenie,, psa. Je to čas, ktorý potrebuje pes na spracovanie podnetu- napr. poviete povel sadni, chvíľu trvá kým sa psovi dostane do uší, z uší do mozgu, z mozgu do centrálnej nervovej sústavy, odtiaľ je vyslaný signál do pohybového aparátu ( veľmi zjednodušene a laicky povedané ) –kým tento proces prebehne, trvá to od pol sekundy u malých psov do troch sekúnd u väčších psov.

Odstupňujte si odmeny-  majte po ruke lákavejšie aj menej lákavé, občas nečakane použite lákavejšiu odmenu, psíka to motivuje, pretože nikdy nevie čo dostane- najmä pri nácviku nových povelov je to výborná metóda. Neskôr je fajn používať extra odmeny pri mimoriadne podarenom výkone

 

Správne načasovanie

Správne načasovanie je pri práci so psom najdôležitejšie.  Pes žije tu a teraz, preto je potrebné tomu prispôsobiť ako odmenu, tak aj trest.

Trestom, pokiaľ je to možné sa úplne vyhýbam, pretože pokiaľ pes urobil niečo čo nemal, je to vo väčšine prípadov moja chyba.  Či už som zle vyhodnotila situáciu,  alebo som ho stopercentne nenaučila nejaký povel, som za to ako majiteľka zodpovedná.

Keď už psa chcete potrestať, robte to v momente kedy vykonáva nežiaducu činnosť. Inak sa trest minie účinku. Nepoužívajte náprah, nebite psa, niekedy stačí len vhodne zvolená intonácia, niekedy správne zvolený povel, v závažnejších prípadoch vyťahanie za kožuch. Po potrestaní je dôležitá aj následná komunikácia so psom, následne po treste zvyknem dávať psovi ešte aj kľudový povel ktorý pozná ( sadni, ľahni... ) aby som s ním komunikáciu neukončila tým že ho zdrbem – toto ukončenie veľmi rada používam aj u psov, ktorí chcú mať silou-mocou posledné slovo, u nich väčšinou nasleduje séria povelov. Pokiaľ je to čo pes spáchal závažnejšieho charakteru, komunikácia s ním je dlhšiu dobu odmeranejšia a väčšinou sa s ním bavím len cez povely ( odmeny sú v tomto prípade veľmi striedme ).

 Pes vo väčšine prípadov robí čo sa mu oplatí, preto je len na mne, akú motiváciu zvolím aby bol ochotný spolupracovať.  Pokiaľ ho však pri práci odmeňujem moc skoro, dostáva odmenu za niečo, čo ešte neurobil a po čase cvik začne flákať- načo by sa snažil, keď odmenu dostane tak či tak. Pokiaľ odmeňujem neskoro, neodmeňujem konkrétne správanie ktoré ho chcem naučiť čo najčastejšie speje k vytváraniu zlozvykov.  Treba si v hlave poriadne premyslieť, čo vlastne od psa chcete, ako chcete aby konkrétny cvik vyzeral a presne ten moment kedy ho vykoná, odmeniť ( výborným pomocníkom je pri výcviku kliker ).

 Psy sú veľmi vnímavé, presne vedia, v ktorom vačku máte odmenu, preto je  potrebné siahať pre odmenu až po vykonaní cviku- po čase sa pes začne tešiť už pri siahnutí do vačku, pretože vie, že dostane odmenu. Tým pádom ho odmeníte skôr ako by ste mali a opäť prichádza k príliš skorej odmene.

 

Ľudia majú jeden veľmi blbý zlozvyk- drbať psa za to, čo spravil zle ( rozumej čo ho naučili zle ) a to čo urobil dobre prehliadať. Chváľte svojho psa , motivuje ho to a zlepší vám to vzťah. Rozmýšľajte, ako ho dokopať ( toto slovné spojenie skutočne neberte doslovne ) k lepším výkonom, aby ho práca s vami bavila, nie ako mu ( a aj sebe ) znechutiť život. Pes má s vami spolupracovať s radosťou, nie za trest. Nie je váš otrok. Myslite na to.