Silvester

28.12.2015 22:19
Priznám sa, že Silvester nemám veľmi v obľube. Celý svet je v tento deň príliš hlučný. V tento deň sa akosi zabúda na prírodu, všade to trieska, všetci nakupujú nezmysli, všade sú tony zbytočného odpadu navyše- len pre pár výbuchov. Preto aj v kútiku duše chápem vydesené psy ktoré sa chcú pred tým hlukom ukryť. Lenže častokrát to býva aj za cenu vlastného života a nájsť si doma psa obeseného na plote len preto, že sme nemali čas sa mu venovať nie je práve najpríjemnejší zážitok.  Ako si užiť pohodový Silvester bez stresu či zbytočnej chémie ?  Ako vlastne funguju oblbováky typu SEDALIN  a pod. ?

Chemické oblbováky od veterinára 

Veľa ľudí rieši strach svojho psa s veterinárom. Veterinár je ale lekár, nie kynológ ani psychológ a najrýchlejšie riešenie je psa utlmiť. A presne tak  Sedalin funguje- utlmí prejavy psa. Pes síce nelieta po baráku, ale v hlave prekonáva rovnaký, ba dokonca väčší strach ( posilnený tým že mu nefunguje pohybový aparát tak ako by mal ). Predstavte si, že vám zviažu ruky a nohy, zalepia ústa..a vystavia vás vášmu najväčšiemu strachu. Tak nejak sa cíti váš pes. Sedalin nerieši problém ktorý má pes v hlave. Len uľahčí situáciu vám v danej chvili. Do budúcna však tento krok môže paniku psa znásobiť. Najlepšou zvolenou stratégiou ako psa strachu zbaviť je prevencia a cielený výcvik. Ideálne je, ak sa pes od šteňaťa stretáva s hlasnými podnetmi a učí sa na ne správne reagovať ( resp. nereagovať ).
 

Mám doma stresora.. 

Pes nasleduje len pokojného, vyrovnaného vodcu, preto by mala najväčšiu úlohu v celej situácii zohráva vaša psychika. Potrebuje mať vo vás oporu a zároveň vzor. Prečo by mal byť pes pokojný, keď jeho pán sa pri výstrele skoro potentoval? Najprv sa musíte naučiť zachovať pokoj a nenechať sa rozhodiť, aj v situáciach ktoré sú nepríjemné. Nemusíte sa ani zľaknúť, stáčí keď ,,presne viete ako sa váš pes zachová,,. Tým že máte toto v hlave mu neželané správanie podvedome vsugerujete a vystresujete ho ( aj seba ) skôr než sa niečo udeje. Dajte si  do hlavy obraz pokojného, vyrovnaného psa a skôr či neskôr sa ním s vašou pomocou  stane.
S nácvikom problematických situácii treba začať postupne a z väčšej diaľky ( z takej, pri ktorej pes rachetlu / výstrel ) ešte nerieši. Pes nie je stroj, potrebuje čas. Za žiadnych okolností psa neľutujte- ani nahlas, ani v hlave.  Ľútosťou podporujete jeho strach a vystresujete ho viac než by sa vystresoval sám. Posledný a najdôležitejší bod je, nenechajte psa zdrhnúť , zaliezť  a psychicky sa zrútiť. Je potrebné aby svojmu strachu vhodnou metódou čelil. Vhodý nenásilný nácvik skombinovaný s bachovými kvapkami ( od profíka, ktorý sa naozaj vyzná ) robí zázrak. Vás to však bude stáť pevné nervy, trpezlivosť a kus práce. Výsledok však bude stáť za to, nič nie je zadarmo. Ak si neviete rady, pokojne ma kontaktujte. 
 
Nestihli ste ho do silvestrovských osláv pripraviť na rachot? Najlepším riešení je utiecť aj so zvermi na samotu u lesa, preč od smradu, ľudí, hluku, stresu...spraviť si dovolenku mimo civilizácie...ale ak by nie, pár rád ako prežiť oslavy bez ujmy na zdraví :
1. Vybavte svojho psíka menovkou s telefónnym číslom. Náhoda je blbec a aj keď máte psíka, ktorý sa za normálnych okolností streľby nebojí, môže sa stať že na Silvestra vám nejaký dobrák hodí za chrbtom petardu , pes sa zľakne a utečie. Majiteľ zabehnutého psíka sa hľadá najľahšie a najrýchlejšie ,pokiaľ je pes riadne označený či lysetkou, alebo registrovaným ( !!! ) mikročipom. Ideálne je venčiť v tento deň na vôdzke či v oplotenom areáli.  
2. Bojazlivým psíkom zabezpečte miesto na ktorom sa bude cítiť bezpečne, čo najviac odizolované od ruchov z vonkajších osláv ( lepšou prevenciou je nácvik problematických situácii, toto je len alternatíva ak ste to nestihli..nie dlhodobé riešenie ). Pes má mimoriadne citlivý sluch a hluk Silvestrovských radovánok mu rozhodne nepridá na dobrej nálade. Robte mu spoločnosť, hrajte sa spolu no za žiadnych okolností ho pri náznaku strachu neľutujte, jeho strach by ste tým posilnili.
3. Zabavte svojho miláčika- spravte mu radosť a doprajte mu výnimočnú hračku či dobrotu ( prípadne ich kombináciu- v chovateľských potrebách je celá rada zaujímavých interaktívnych hračiek ) ktorá ho zaujme a odpúta ho od nepríjemného hluku vonku - zaujať psa môžu aj nové spoločné aktivity či hry ktoré bežne nehrávate.
4. Unavte svojho psa- doprajte svojmu psíkovi počas dňa dostatok pohybu aj psychickej aktivity- unavený pes je spokojný pes, tak nech doma v kľude odpočíva, zatiaľ čo vy môžete oslavovať príchod Nového roka :)
5. Tlmiace tabletky, pasty- asi najznámejšou utlmujúcou pastou je Sedalin. Pokiaľ však máte doma stresora a chcete si/ jemu Silvester uľahčiť, rozhodne tak nerobte prostredníctvom Sedalinu. Ten totiž tlmí iba vonkajšie prejavy psa- pes sa nesmierne bojí, no nevládze sa pohnúť či akokoľvek dať najavo svoj strach. Má ,, paralizovaný ,, pohybový aparát no v hlave prežíva obrovskú paniku, zosilnenú tým, že sa nevládze hýbať. Vhodnejšou alternatívou sú Bachove kvetové esencie alebo vopred naplánovaný výcvik zameraný na odstránenie strachu zo streľby.
6. Spravte si so psíkom súkromný žúr, púštajte si obľúbenú hudbu, dobrá nálada a bezstarostnosť spojená s prehlušením vonkajšieho diania vášu psíkovi môže pomôcť.
 
Čo robiť keď pes utečie? Prvé kroky ktoré je nutné podniknúť keď sa vám pes zabehne:
 
 
1. Nepanikáriť. Je to ťažké, no panika vám ani vášmu psovi nijak nepomôže. 
 
2. Prehľadajte najbližšie okolie. Pokiaľ pes uteká v panike ( tzv. vlčia tma ) nevníma a nerozmýšľa nad trasou ktorou beží. Väčšinou v týchto prípadoch ide ,, rovno za nosom,, , preto sa môže stať že sa o niečo zachytí - majte nastražené uši či nezačujete kňučanie. Pokiaľ má psieho kamaráta, kamarátku, hľadajte ho spolu. 
 
3. Kontaktujte najbližší útulok vo vašom okolí ( Bratislava - sloboda zvierat- 02/16187 , nočná pohotovosť 0903727015 ) , veterinárov v okolí, mestskú políciu aj poľovnícky zväz v danej oblasti. 
 
4. Keď stres opadne a pes sa zastaví a predýcha, s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude pokúšať vrátiť domov. Ak bývate v dome, nechajte pootvorenú bránku aby sa mohol dostať späť. 
 
5. Pýtajte sa okoloidúcich či nevideli vášho psíka, najmä venčiaci psíčkari bývaju všímavejší. 
 
6. Vytlačte plagáty a rozvešajte ich po okolí. Aj malá odmena býva veľkým lákadlom a môže napomôcť k vypátraniu vášho psa. 
 
Prajeme vám s celou našou svorkou krásne a pohodové prežitie sviatkov, Silvestra bez ujmy na zdraví a šťastný Nový rok. 
 
 
 
Viac tu: https://pespohodak.webnode.sk/news/silvester-petardy-a-ine-dobroty/