Socializácia

24.05.2016 09:41

Socializácia je podľa môjho názoru najdôležitejší proces v živote psa- ovplyvňuje celý jeho budúci život, správanie a najmä život majiteľa .Prejavy zanedbanej socializácie sú rôzne v závislosti od povahy psa - od prehnanej ustráchanosti až po agresiu voči všetkému neznámemu.

Socializácia by mala začať ruka v ruke s výchovou hneď ako si prinesiete domov šteniatko.Šteňa treba vyberať od kvalitného chovateľa, pretože on je prvý človek, s ktorým sa šteňa po narodení stretne a je takisto jediný, kto môže šteňa ovplyvniť počas imprintingu. Imprinting je proces vtláčania, ktorý začína od osemnásteho dňa po narodení šteňaťa až po siedmy týždeň života. V tejto fáze je dôležitý prvý pozitívny kontakt s človekom a so psami- najčastejšie súrodencami. Čo sa v tomto období šteňa naučí, to mu zostane na celý život- preto, ak nemá dostatočný kontakt s človekom, jeho sociálne väzby voči ľuďom budú celý život oslabené. 

Prvý odborník, s ktorým prídete do kontaktu bude s najväčšou pravdepodobnosťou veterinár. Veterinári s obľubou vystríhajú pred chorobami a nástrahami číhajúcimi na šťeňatá a upozorňujú, že kým nemá šteňa všetky potrebné očkovania, v žiadnom prípade nesmie chodiť medzi psy či ľudí. Aj vďaka tomuto odporúčaniu je dnes obrovské množstvo psov s poruchami správania, pretože vek psa zohráva zásadnú úlohu v procese socializácie. Pokiaľ psa nevezmete socializovať do útulku či do potkanmi zamoreného kanálu, riziko nákazy smrteľným ochorením je minimálne. Netreba sa báť kontaktu s cudzími psami, nechajte ľudí nech si šteňa pomojkajú, zoberte ho autobusom, choďte sa pozrieť na vlakovú stanicu, do lesa, do centra mesta, vystavujte ho rôznym zvukom a čudesnostiam, ukážte mu človeka s palicou, nechajte ho ovoniať si palicu, detský kočík či bicykel. Pes sa nesocializuje tak, že bude z diaľky pozorovať nové veci, psy či ľudí, musí ísť s nimi do priameho kontaktu.

 

Socializácia je proces učenia, pri ktorom je pes vystavovaný novým situáciam- čím viac nových vecí psovi v šteňacom veku ukážete, tým nebojácnejšieho budete mať parťáka pre bežný život.  

takto vyzerá socializácia u nás 

 

Ako psa socializovať?

Najúčinnejší spôsob ako socializovať šteňa je brávať ho všade kde sa dá, so sebou. Samozrejme je potrebné ho nechávať aj samé doma, inak si u neho vyvyniete celkom peknú separačnú uzkosť. Ak však máte cestu do mesta, vezmite psa so sebou, nech si zvyká aj na rušné prostredie. Ak máte mini mikro plemeno, nebojte sa socializovať ho aj s veľkými psami- pokiaľ sa s nimi nezoznámi, je veľká pravdepodobnosť že  v dospelosti bude na obrov zo strachu zjapať. Z yorkšíra si nerobte bábiku, nebrávajte ho pri každej príležitosti na ruky, inak si z neho spravíte nesamostatný ustráchaný cecok. Že sem-tam na vaše dotieravé šteniatko zavrčí pes? O tom je komunikácia. Že keď si nedá povedať dostane po čumáku? Aj tak to medzi psami funguje-samozrejme s mierou, je iné keď šteňa ukázňuje vyrovnaný pes a je iné keď ho trhá krvilačná nevychovaná beštia. 

Najväčšiu chybu ktorú  môžete urobiť je izolovať svojho psa od okolitého sveta, zo strachu že sa mu niečo stane. Pes je pes- je to stále šelma, aj keď domestikovaná. Prehnaným poľudšťovaním si zavaríte na pekný problém. Keď aj psa vystavíte negatívnej skúsenosti, nikdy sa problému nevyhýbajte- ak neviete, ako v danej situácii postupovať, kontaktujte odborníka. Pretože to, čo zanedbáte v procese socializácie, sa s vami bude vliecť celý psí život. 

                                                             

                                                  aj socializácia s inými zvieratami je dôležitá, čím skôr, tým lepšie

aj šteňúchy v dočaske priúčame, zachránená micka nám ochotne asistuje