Výber psa

16.05.2016 22:14

Výber psa je rozhodnutie ktorý ovplyvní celý váš život. Je to rozhodnutie, ktoré vám môže priniesť do života obrovskú radosť a lásku, no môže vám zo života spraviť aj peklo. Preto je potrebné poriadne zvážiť výber svojho budúceho parťáka. Pretože to nie je na jeden deň či týždeň. Pes tu s vami bude minimálne 10 najbližších rokov. Budú situácie keď bude vonku liať ako z krhly, no psa treba vyvenčiť aj v zlom počasí. Takisto budú situácie keď budete tak chorí, že nebudete vládať ani vstať...aj vtedy treba psa venčiť. Psa treba venčiť aj po najväčšej opici . Budete chcieť psa aj keď sa vám narodí dieťa? Keď sa rozídete s partnerom? Keď vám rozkúše novú obývačku či zožerie topánky ktoré stáli celú výplatu? Chlpy budú všade...aj v rannej káve.

Pred výberom psa je tu pár faktorov, ktoré je potrebné zvážiť. Len na Slovensku je v útulkoch niekoľko tisíc zvierat bez domova, a to len preto že si človek dobre nepremyslel, či na psa má alebo nemá ( a teraz tým nemyslím len financie ). 

  •   pes je živý tvor, potrebuje jedlo, vodu, pohyb a sem-tam milé slovo 
  •   čo zje a vypije, to vyjde aj von ( rozumej, pes sa ti sem tam vyserie aj na koberec ak ho poriadne nevyvenčíš )
  •   pes slintá...a sliny sú na tých najnečkanejších miestach
  •   pes je pes- preto občas šteká ( najmä ak je to teriér )
  •   pes nie je dieťa...ani hračka...odložiť ho keď vám nebude vyhovovať nie je také jednoduché
  •   na jar a na jeseň púšťa tony chlpov ( netýka sa to naháčov )
  •   aj psy majú svoje dni ( keď sa im darí robiť všetko naopak )

Život so psom je ohromný, krásny, naplňujúci, pocit že vas niekto ľúbi viac než seba je na nezaplatenie. A verte či nie, psie oči vás obmäkkčia aj keď máte chuť roztrhnúť tú vašu obludu na dve časti :) 

1.       Plemeno na mieru

Na svete existuje vyše  400 oficiálne uznaných plemien psov. Okrem čistokrvných sú na svete milióny krížencov najrôznejších pováh a výzorov. Nenechajte sa obalamutiť len peknými chlpami či očami psa, poriadne si naštudujte aj jeho potreby a povahu. Pretože pokiaľ máte prácu v ktorej trávite 12 hodín denne a zaobstaráte si huskyho pre jeho modré oči, nečudujte sa že vám z nudy zožerie polovicu bytu. Najdôležitejšie je uvedomiť si, na čo bolo plemeno pôvodne využívané a na základe toho zvážiť, či sa k vám hodí alebo nie. Lebo aj kabelkový yorkšír vznikol za účelom lovu potkanov- a majitelia sa dnes čudujú, že je pes neurotik keď ho namiesto namiesto aktivít natlačia do kabelky. K aktívnejším ľuďom ( aktívny neznamená dvakrát do týždňa sadnúť na bicykel ) sa hodí napríklad border kólia, teriéry ( od jack russla az po bulloidné potvory ) alebo stavače ( dnes obľúbená Maďarska vyžla či Weimarský stavač ). Okrem fyzickej aktivity potrebujú tieto psy aj zamestnať hlavičku , preto je aktívny výcvik a pravidelné precvičovanie potrebné. Pre pohodlnejších ľudí sa hodí napríklad francúzsky buldoček, maltezák ale ani nemecká doga nezvykne byť hyperaktívna- samozrejme, aj u predstaviteľov týchto plemien sa nájdu výnimky.

2.       Šteňa či dospelák

Všetko má svoje pre aj proti. Pri šteniatku musíte počítať s mláčkami po celom byte ( kým ho naučíte hygiene ), sem tam vám naloží aj niečo navyše. Šteňatá sú vo všeobecnosti zvedavejšie ako dospelé psy, preto treba všetko zabezpečiť ako pri deťoch- aby nezjedli to čo nemajú ( vrátane káblov ). Pokiaľ sa rozhodnete pre kúpu šteniatka, preferujte chovateľa jedincov s preukazom pôvodu- pretože jedine to je zárukou, že z čivavy vám nevyrastie 15kilový skoroovčiak ( nech má údajných rodičov akokoľvek rozkošných ) a takisto by preukaz pôvodu mal byť zárukou pevného zdravia a vyrovnanej povahy.

Nakoľko sú psíky mimoriadne premnožené a chceli by ste originálne šteniatko, aké nemá nik iný, v útulku určite nájdete to svoje- budete mať doma jedinečný originál a zachránite jeden psí život.

Pri dospelákoch je nevýhodou minulosť psíka, neviete čím si pes prešiel, či stihol človek vo výchove niečo pokaziť a v akej miere. Dospelý pes má však už vyrysovanú povahu a nie je tak roztržitý ako šteňa- ja osobne práve kvôli tomu radšej pracujem s dospelákmi. Takisto ich v útulku nájdete celú kopu, od jedinečných krížencov až po jedince s preukazom pôvodu ( aj keď málokedy, ale mali sme aj také prípady ) a takisto si viete psíka vychovať, aj keď je starší.

 

3.       Kúpa či adopcia

Kúpou podporíte hobby či biznis, adopciou zachránite život.  

Ak máte obľúbené plemeno a rozhodnete sa psíka kupovať, investujte do chovateľskej stanice ktorá má registrovaný chov s preukazom pôvodu.  Je to vaša záruka, že vám vyrastie čistokrvný pes po vyrovnaných rodičoch. Zároveň by preukaz pôvodu mal byť zárukou pevného zdravia a psychickej vyrovnanosti. To, že má pes preukaz pôvodu však neznamená, že s ním musíte behať po výstavách- je len na vás, či sa chcete tejto záľube venovať, alebo nie, kvalitu života psa to nijak neovplyvní. AK ste zástancom toho, že pes nemusí mať preukaz pôvodu, uvedomte si, že podporujete množiteľov.  Ľudí, ktorí dávajú svoje fenky nakryť tak často, ako sa len dá a šteňatá majú len na kšeft. Psov držia častokrát v malých klietkach a majú ich len na množenie, neberúc ohľad na potreby či zdravotný stav psov. Ale o množiteľoch inokedy.

Pokiaľ sa rozhodnete darovať domov psíkovi, zachránite mu život. V útulkoch sú stovky psov, od práve narodených šteniat až po seniorov, všetkých veľkostí a plemien. Máte tak možnosť nájsť sa so svojim budúcim psíkom ( ani o tom nebudete vedieť, ale on si nájde vás ;-) ) a skutočne si vybrať ,,psíka na mieru,, . Viem o čom píšem, každý člen našej svorky je bývalý útulkáč.

4.       Na čo si dať pozor pri kúpe psa

  • vždy žiadajte vidieť priestory v ktorých žije matka so šteňatami, nikdy nepreberajte psa niekde na  pumpe
  • zo špinavých priestorov si šteňa neberte
  • všímajte si, ako sa chovateľ správa ku psom, či sa pred ním nekrčia a neuhýbajú
  • zaujímajte sa o rodičov, o ich zdravie a povahu, exteriér
  • šteňa vyberajte z registrovaného chovu
  • nekupujte si psa len kvôli peknému výzoru
  • NIKDY SI NEKUPUJTE ŠTEŇA Z ĽÚTOSTI

Pred tým, ako sa rozhodnete pre kúpu lacného šteniatka z bazošu, chodťe sa prejsť do útulku. Alebo aspoň navštívte stránku www.lacnesteniatka.sk