Výcvikové pomôcky

16.05.2016 22:08

Výcvikové pomôcky by mali psíčkarovi pomôcť pri výcviku svojho miláčika, mnohé z nich preferujú aj cvičitelia a dokonca ich na svojom cvičáku odporúčajú aj psíčkarom laikom. Ktoré však slúžia len na zbytočnú buzeráciu a ktoré naozaj fungujú? Fungujú teoreticky všetky, otázne však je, či chcete mať psa ktorý sa zosype pri potiahnutí za obojok, v prípade tvrdohlavejšieho psa dohryzenú ruku, alebo psa, ktorý bude spolupracovať bez strachu.

1.       Sťahovací/ škrtiaci obojok

Sťahovák je jeden z najpoužívanejších a zároveň najnezmyselnejších pomôcok aké existujú. Najčastejšie vám tento výplod ľudského ega ponúknu na každom cvičáku vedenom policajtom alebo ,,starou školou,, , už málokedy vám však ukážu, ako sa správne používa a kedy má najväčší efekt.  Sťahovací obojok je obľúbenou pomôckou pokiaľ máte psa ktorý sústavne ťahá. V tomto prípade vám však veľmi nepomôže, pes sa bude celú prechádzku dusiť, no ťahať bude rovnako.

2.       Ostnatý polosťahovací obojok

Ostnáč je asi najväčšie zlo, ktoré mohol človek vymyslieť. Predávajúci  a aj výrobca tvrdí, že ostne majú na krku psa pôsobiť ako zuby ( vo veľa prípadoch sa udáva ako zuby matky – výchovný prostriedok ) čím má psa odradiť od nežiaduceho správania.  Pes ale nie je blbý a vie rozlíšiť, či ho do krku kúše výchovne matka, alebo ho buzeruje nejaký dement. Ostnatý obojok však vie psovi nepekne ublížiť, poraniť mu krk a aj psychiku.

3.       Elektrický obojok

Elektrika v rukách neskúseného človeka, ktorý nepozná základy psieho správania ( reflexný oblúk a pod. ) môže spôsobiť viac škody ako osohu. V rôznych prípadoch je správne nastavený a použitý elektrický obojok skutočne výcvikovou pomôckou ( odnaučenie nežiaduceho lovenia... ), no ide to aj bez neho. Nesprávne používaný elektrický obojok môže spôsobiť psychickú nevyrovnanosť a ľakavosť psa. Ja osobne nie som zástancom tohoto výmyslu.

4.       Kliker

Kliker je malá plastová krabička s plieškom vo vnútri, ktorý vydáva pri stlačení klikavý zvuk a psovi označí správne vykonaný cvik. Používa sa najmä pri tréningu uplatňujúcom pozitívnu motiváciu a v spolupráci s adekvátnou odmenou zaručí radostný tréning, pri ktorom musí pes aj  rozmýšľať. Viac o kliker tréningu nájdete na internete a v knihách ( odporúčam od F. Šustu- Tréning je rozhovor ).Sama mám s klikrom pozitívne skúsenosti a značne mi pomohol najmä pri nácviku viacfázových povelov ( napr. aport ).

5.       Halti ohlávka

Halti ohlávka je inšpirovaná ohlávkou na kone, vďaka ktorej sa aj veľké zvieratá pomerne ľahko ovládajú. Je ideálna pre psov väčšieho vzrastu, ktoré majú vo zvyku napínať vôdzku. Je pripnutá za ušami psa a hlavný popruh na ktorý sa pripína vôdzka je okolo papuľky psa, čím zabraňuje psovi zaprieť  sa a potiahnuť svojho pána. Ja ju zvyknem používať pri chronických ťahačoch a psoch, ktorí sú ťažší ako ja. Je to jedna z najlepších výcvikových pomôcok ale takisto ju treba vedieť používať.

 

Nech sa rozhodnete zakúpiť si akúkoľvek  výcvikovú pomôcku, musíte si uvedomiť, že pokiaľ nepoznáte správanie svojho psa, nerozumiete mu alebo ho dostatočne nepočúvate, žiadna pomôcka vám nepomôže.